EasyHits4U.com - Your Free Traffic Exchange - 1:1 Exchange Ratio, 5-Tier Referral Program. FREE Advertising!
The Best Traffic Exchange

2015. június 27., szombat

Kecskemét - Csalánosi erdő

2015.05.16

Ezen a napon részt vettem a Te Szedd akció csalánosi erdei állomásán a szemét gyűjtésen. Nagyon sok visszaforgatható anyagot találtunk, de a legrosszabb egy autó teljes műanyag alkatrészei és 2 gumiabroncs készlete és egy műanyag medence volt.


Az akció végeztével visszafelé benéztem a csalánosi erdőbe ahol akkor még csak egy (GCCSPE), de ma amikor ezt közzé teszem már 2 (GC5KRRA) cache is található.
A becserkészése nem volt valami egyszerű a leírásban:

A ládát egy volt pad romjai között találjátok.
Mérete 20x10x8 cm. 


Ennyi szerepel a konkrét helyről. A megközelítés több irányból is véghez vihető én a nehezebbet választottam hátulról az erdőből közelítettem. Fél óra alatt találtam rá és tényleg helyes a leírása.
Ami a következő:

Valaha Csalánosi Parkerdő néven volt ismert kiránduló- és piknikhely, a városból zöld területre vágyók számára.
Maga az erdő 200 ha területű, amiből a park területe 68 ha.
A Csalánosi erdő jó példája a tudatos tájalakításnak, s az előrelátó városi zöldövezet létesítésének. 40 féle fafajjal és cserjefajjal találkozhatunk. Az erdő esztétikai hatását fokozza a területen található 1,5-2 ha-os, náddal szegélyezett tavacska, amely a környező területek belvizeit gyűjti össze, a mellette emelt  N 46° 52,998' E 19° 37,458' 124 m [GCCSPE+Szánkázó-domb] az alföldi gyerekeknek ritka örömet nyújt a téli időben.
A parkerdőben kiépített pihenőhelyek, játszóterek, sportpályák, esőkunyhók, tűzrakó-helyek biztosítják a pihenés feltételeit.
Erdei tornapálya, játszótér áll rendelkezésre a gyerekekkel érkező családoknak.

Múlt:

Az erdő nagyobb területén egykoron szovjet csapatok állomásoztak, és a mellette található füves pusztán volt az országban az egyik legnagyobb helikopterbázisuk. Itt azóta ipari park létesült Heliport néven, utalva egykori rendeltetésére.
 N 46° 53,104' E 19° 36,502' 124 m [GCCSPE+Volt laktanyaterület] sokáig nem volt látogatható, de 2002-ben akna- és fegyver mentesítették a területet.
Vannak itt 10 méter magas  N 46° 53,057' E 19° 36,351' 146 m [GCCSPE+Mesterséges dombok]. Hogy mit rejthettek? Jó kérdés! És egy  N 46° 53,080' E 19° 35,896' 130 m [GCCSPE+Elhagyott épület], benne még medence is volt! Lehet, hogy ez volt a tisztek mulatóhelye? Ha valaki tudja, írja meg! :-)

Gyermekként sokat jártunk a tóhoz tavasztól-őszig kerékpározni, télen pedig korcsolyázni, a dombra szánkózni. Iskolák majálisokat, gyermekrendezvényeket - közöttük a sokunk által nagyon kedvelt számháborút - családok, baráti társaságok hétvégi szalonnasütéseket, bográcsozásokat szerveztek.
Különféle rémhírek terjengtek az erdőben garázdálkodó, lányokat megrontó katonákról, de mára már feledésbe merültek.
Mi ezektől még inkább ide vágytunk, még az éj leple alatt is!

Jelen:

Sajnálatos módon a rendszerváltástól kezdve folyamatosan csökkent vonzereje, de szerencsére ismét kezd fellendülni iránta az érdeklődés.
2006 májusában, a Porta Egyesület környezetvédelmi akciót szervezett, az erdő megtisztítására. Az egyesület, a rendőrség, a Kiskunsági Nemzeti Park dolgozói és civilek együttes munkájával teherautónyi szeméttől "fosztották" meg az erdőt.
Húsvétkor, több száz felnőtt- és gyermek élvezte a szikrázó napsütést és ismét régi fényében pompázott a terület!

A Parkerdő évről évre számos jelentős eseménynek ad otthont, többek között a nemzetközi hírű Csiperó Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó egyik színhelye. Rendeztek már itt motoros-találkozót, zenei fesztivált is.

Jövő:

Számos lovas-világversenyt tartottak a közelmúltban a hírös városban - sikerrel. Ezért az önkormányzat is és a lovassportágak képviselői is azon vannak, hogy Kecskemét minél komolyabb szerepet töltsön be ezen a téren.

Most újabb terv körvonalazódik, ami szerint a Csalánosi-parkerdőben létrehoznának egy olyan centrumot, ahol van nemzetközi ügetőverseny- és tréningpálya, árverési vásárcsarnok és oktatási célú angoltelivér-lovasközpont.
De napvilágot látott olyan felvetés is, miszerint szabadidő központot létesítenének itt!

Ami nagyon rendezett és kedvelt kirándulóhelyet is eredményez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése