EasyHits4U.com - Your Free Traffic Exchange - 1:1 Exchange Ratio, 5-Tier Referral Program. FREE Advertising!
The Best Traffic Exchange

2015. április 22., szerda

Nagykőrös

2015.03.28 - Harmadik út a napon az utolsó

Ez alkalommal a ceglédi túra végeztével felszálltam a vonatra és kb. 14 perccel később megérkeztem a helyszínre. Ide egy hosszabb 17 km-es túrát terveztem de a napnyugtára gondolván megkurtítottam 7 km-rel. Így csak a belvárost látogattam meg.

A fellelhető 3 ládából kettőt próbáltam becserkészni.
Még pedig a Nagykőrösi Arany séta (GCKNAS)  
és a Megújult városközpont, Nagykőrös (GCNkk).

A két láda több pontos multi. Az utamat úgy határoztam meg előre, hogy ezeket a túra folyamatos úton mennyen ne számszerű sorrendben. Az utam minden esetben nevezetes épülteknél vezetett.

A második láda utolsó pontját időszűke miatt nem találtam meg emiatt nem is linkeltem be azt.

A tájról nem készítettem felvételt ezért az egyik multi leírását közlöm itt alább.

Nagykőrös a Duna-Tisza köze egyik legpatinásabb városa, kb. 25.000 lakóval. A város a kőrisfáról kapta a nevét. Az idegennek Nagykőrösről elsősorban a konzervgyár jut eszébe (ami már tönkrement), valamint sokan tudják azt, hogy van itt egy tanítóképző főiskola, valamint megáll itt a Szeged-Budapest gyorsvonat. Most néhány olyan dolgot mutatnék be, ami legalább annyira fontosak, mint az imént felsoroltak.

Történelmébe, földrajzába most nem mennék bele, akit érdekel, az hasznos információkat talál e témákban awww.vendegvaro.hu/5-1825 és ahttp://www.nagykoros.hu/index.php?t=varosunkoldalakon. Nagykőrös történelméből egyetlen momentumot emelnék ki: itt tanított 1851 és 1860 között Arany János, és az ő költészetének egyik csúcspontja volt ez az időszak. De mellette számos más nagy tudós is tanított itt ugyanebben az időszakban. 1854-ben az idelátogató Jókai Mór így írt erről később: "A fiastyúkban sincs annyi csillag, mint akkor Nagykőrösön volt..."

Erre a nagykőrösiek nagyon büszkék. Arany Jánosról nevezték el a gimnáziumot, a mellette levő általános iskolát, a kultúrházat, az ifjúsági házat, a múzeumot stb., de a "versenyszférában" is vannak Aranyról elnevezett boltok (gyógyszertár, könyvesbolt, kerékpárbolt, ...) Az élelmiszeripari szakközépiskola névadója Toldi Miklós, a település egyik partnervárosa mi lenne más, mint Nagyszalonta. Most jómagam is beállok a "sorba": a sétát Arany Jánosról neveztem el.

Viszont Arany János (és a többi tudós is) kényszerként élte meg nagykőrösi éveit, mintegy ide menekülve a Bach-korszakban. Itt viszont elzártnak érezte magát."Pestezhetném" - írta egyik levelében.

Most pedig következzenek a séta pontjai.

1. A központ
Nagykőrösön szinte minden látnivaló a központban van, és fordítva: a központban szinte minden látnivaló. Egymás mellett vannak a református intézmények épületei: a templom, az általános iskola, a gimnázium és a tanítóképző főiskola. A főiskola mellett található a bíróság és a posta épülete, majd továbbhaladva a római katolikus templom. A most felsorolt épületek körbefogját a városházát és a polgármesteri hivatal épületeit, az út túloldalán pedig a művelődési központ ("költői" kérdés: vajon kinek a nevét viseli?) látható. Itt található a buszállomás "lyukas" épülete is. Ezen épületek (majdnem) mindegyike műemlék- és városkép-jellegű épület. Természetesen több szobor is található itt: Kossuth, szabadság (olyan kommunista féle), Arany (a református templomkertben), világháborús, és van egy kisebb szökőkút is.
Itt a központban értelmetlen lenne minden egyes épület előtt megoldani egy "feladatot", így csak egy pontot tettem be a "kötelezők" közé. A  N 47° 2,038' E 19° 47,074' 121 m [GCNKAS-1] ponton, az általános iskola épületén találhat két emléktábla. A külső tábla utolsó, évszám előtti szavát jegyezzétek fel.

2. Zsinagóga
A zsinagóga épülete azon kevés épületek egyike, amely nem a szűkebb értelembe vett központban található, mégis, városkép jelentőségű, érdemes megnézni. A  N 47° 1,947' E 19° 46,620' 119 m [GCNKAS-2] ponton található a bejárata. A zsinagóga bal oldalán (szemből nézve) van egy emléktábla. A táblán található első évszámot jegyezzétek fel.
A zsinagóga mellett található a Weiner Leó zeneiskola épülete.

3. Cifra-kert
A központból a ceglédi úton kifelé haladva találjuk a múzeum épületét, előtte az 1850-es években Nagykőrösön tanított művészek, tudósok szobrai, mögötte a Cifra-kert, a Cifra Csárda, az út túloldálán pedig az úgynevezett csónakázó tó található. (Az út túloldalán található nagy épület a Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskola épülete.) A jelszó harmadik részlete a  N 47° 2,642' E 19° 47,206' 123 m [GCNKAS-3] ponton található információs tábla második sorának második szava. (A jelszót felírtam a táblát tartó oszlopra is.)

4. Gát
A város mellett található a gát a Körös érrel, ahova szívesen mennek ki az emberek egyet sétálni. Egy fa odvában található a láda, amely megtalálható a  N 47° 2,170' E 19° 48,153' 112 m [GCNKAS-4] ponton. (A város felől nézve az ér bal oldalán kell elindulni.) A fa a gát melletti út mellett található, a láda pedig derékmagasságban van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése