EasyHits4U.com - Your Free Traffic Exchange - 1:1 Exchange Ratio, 5-Tier Referral Program. FREE Advertising!
The Best Traffic Exchange

2014. július 14., hétfő

Tiszaföldvár - Cibakháza

Tiszaföldvár Szolnok megye déli részében helyezkedik el, gyakran emlegetik a Tiszazug kapujaként is. Lakossága Kb: 12 ezer fő, melynek nagy része református és katolikus. Tiszaföldvár 1993-ban emelkedett városi rangra, azóta töretlenül fejlődik. Turisztikai szempontból elsősorban a gyógyfürdő, a Tiszazugi Földrajzi Múzeum és a Városi Galéria a közkedvelt. A településen található 7 templom, mely jól mutatja, milyen vallásos közösség élt itt.



A tér közepén Kossuth Lajos egész alakos bronz szobra áll, a szobor mellett található a Polgári Társulati Alap adományából 1895-ben fúrt artézi kút és díszes medencéje. A park négy oldalán álló épületek Polgármesteri Hivatal, Kollégium, Református templom, és az egykori közfürdő épülete.
Utunkat a fő úton folytatjuk, s hamarosan a Tiszazugi Földrajzi Múzeum épületét pillantjuk meg, amit Dr. Varga Lajos alapított még 1956-ban, mely hazánk egyetlen földrajzi múzeuma lett.

Tovább haladva érdekes és feltűnő lépcsőt pillantunk meg, ami egy zöldövezeti környezetében található termálfürdőhöz vezet.


A fő út nevezetessége a Városi Galéria, mely alapítója Jeszenyi Mihályné. Különleges festmények, kerámiák, és Erdős Hanna olimpiai aranyérmes cukorkép készítő alkotásai alkotják a galéria anyagát.
Tovább haladva egy újabb parkhoz érkezünk, mely a különféle szobrok mellett a Hajnóczy József Gimnáziumnak is otthona.

Tiszaföldvári sétaGCTFEM

Cibakháza (GCCIBA) történelméről: 

Első okleveles említése csak 1465-ből való, de a forrásokból következtetni lehet, hogy már az Árpád-korban lakott hely volt. A XVI. század elejétől mezővárosként emlegetett Cibakháza a hódoltság alatt elpusztult, újjátelepítése 1717 után indult meg. Mint a Tiszazug legjelentősebb katolikus települése, a környék egyházi központjává vált.

A korábbi mezővárosi rangját 1832-ben szerezte vissza a fontos tiszai átkelő- és vámszedőhely. Az 1848/49-es szabadságharc alatt többször kiemelt stratégiai szerepet játszott: 1849 januárjában Perczel Mór, átkelve a Tiszán, megállította Windischgraetz seregét, februárban a honvédsereg innen támadta meg Nagykőrös környékén lévő osztrákokat , március 5-én Damjanich itt átkelve került az ellenség hátába.

A múlt századi tiszai szabályozás után átkelőhelyét elvesztette, ugyanis a kanyarulatok levágásával messzire került a folyó. Az elszegényedő település városi rangját is elvesztette.

A település neve honnan ered? 


A település névadója valószínűleg az a férfiú volt, aki Károly Róbert kíséretében érkezve Cyba(c) névre hallgatott, s akinek fiáról 1343 novemberéből szól egy dokumentum (magistri Michaelis fily Cybaak). A család származásáról Istvánffy Miklós, Cibak Imre váradi püspök és temesi főispán tetteit előadva ezt írja: "Itáliában a legkiválóbb liguriai nemzetség Cyboa családjából származott, akinek az ősei Massa őrgrófjaival együtt, egyazon időben érkeztek Itáliából Pannóniába, lakhelyeket és birtokokat a királyság azon részén, amelyet Biharnak mondtak, szereztek; a pannonok valamiféle kificamított szóval Cibaci és Massaii névvel nevezték őket, amit okleveleik régi írott emlékei nyomán világosan helytállónak kell tartani." A név valóban torzított: a Cibeo-Malaspini család nevének magyarítása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése